NATO-bandet har sitt ursprung i det Brittiska försvaret som tog fram ett hållbart och slitstarkt klockband till sina soldater att sätta på sina dykarklockor.
Vad är historien bakom natoband?
Oavsett om du vet exakt vad ett natoband är eller inte, har du definitivt sett ett. De senaste åren har natobandet vuxit kraftigt i populäritet. Natoband finns idag på i stort sett alla klockor och som ett alternativt till de klassiska klockarmbanden på allt i från Timex för 400 kr till Rolex Submariner för 80 000 kr till Patek Philippes för 500 000 kr.
En del klockentusiaster kanske hånar tanken på att sätta ett klockarmband för 100-lappen på en exklusiv klocka, men natoband är ett roligt, funktionellt och snabbt utbytbart sätt att visa upp din klocka. Medan natoband har blivit allt mer utbrett och det finns en uppsjö av olika alternativ kan vi relativt enkelt spåra dess ursprung tillbaka till en given tidpunkt i historien.
Natoband är ett roligt, funktionellt och snabbt utbytbart sätt att visa upp din klocka.
Svaret till var natobandet kommer ifrån kanske kan härledas till deras namn natoband, dvs att det skulle vara ett klockarmband framtaget till NATO:s trupper. Visst? Vad som är intressant i sammanhanget är att termen "NATO-band" togs i bruk som en förkortad version av NATO Stocking Number (NSN) och har i övrigt väldigt lite att göra med vad vi benämner som natoband. Ett mer korrekt namn för natoband är G10 / G10 klockarmband vilket är hur man främst i UK och USA benämner natoband som. Ni kanske har sett detta när ni läst internationella klockmagasin eller surfat på Hodinkee?
Natoband debuterade 1973 i British Defence Standard
1973 är första året som natoband debuterade i British Defence Standard 66-15: "Strap, Wrist Watch". För att soldaterna i brittiska försvaret skulle få tag på ett natoband tvingades de fylla i formulär G1098, därav benämningen G10.
Även om brittiska försvarets namn på natoband var obestämt var dess specifikationer tydliga och specifika. Mod-utgivna natoband var tillverkade av nylon, endast i färgen "Admiralty Grey" och med en bredd på 20 mm samt med förkromad mässingsspänne och hållare.
En annan viktig egenskap var den kortare bit nylonväv som säkrar klockan. Eftersom natoband skulle användas av militären behövde de vara funktionell och felsäker. Extra nylonbiten hade en hållare i sin ände genom vilken huvuddelen av natobandet passerade genom efter att den hade trätts bakom klockan. Så länge remmen passerade ordentligt och tätt på handleden skulle fodralet stanna exakt där det behövdes. Bonusfunktionen i ett band som passerar bakom klockan är där så att i händelse av att en fjäderstång går sönder eller dyker ut, kommer fodralet fortfarande att säkras av den andra fjäderstången.
Sedan 1973 har natoband / G10-klockarmband bara sett små förändringar. Den nuvarande versionen har minskats till 18 mm (detta beror på de 18 mm klackar som finns på Cabot Watch Companys militära klocka) och har nu spänne av rostfritt stål.
Inte långt efter det att den enkla "Admiralty Grey" G10 utfärdades började brittiska militära regementen bära remmar som hedrade sina respektive regimentfärger med ränder i alla färger och kombinationer. En rems randmönster har blivit mer känd än alla andra, men att kalla det en G10 eller en NATO-rem är faktiskt en felaktig benämning. När Sean Connery's Bond berömde handleden sin "Big Crown" -referens 6538 Submariner i Goldfinger, avslöjade han ett intressant randigt nylonrem. Förutom att det var för smalt, var remmen anmärkningsvärd på grund av sin marinblå färg med röda och gröna ränder. Många klockentusiaster har märkt det här bandet som "Bond NATO." Trots bandets likheter med en G10 började Goldfinger filma 1964, nio år innan det första MoD G10-bandet utfärdades. Tidslinjefrågor åt sidan, det är tydligt att remmen Connery hade en mycket enkel konstruktion i ett stycke, inte olik den i ett midjebälte, och skiljer sig från ett riktigt NATO.
Trots Bonds trenderande bandval skulle det ta många år innan nylonremsindustrin skulle ta tag. Liksom många andra trender födda från utilitaristiska militära föremål (M65-jackor, kamouflage, etc.), lockades tidiga G10-remmar till artikelns användbarhet och "taktiska" streetcred. Användbarheten är fortfarande intakt, men nu när det bokstavligen finns hundratals remmar i olika färger, ränder och material som säljs av leverantörer runt om i världen har gatukrediteringen blivit mer ”faux” än någonsin. Detta bör dock inte hindra dig från att bära en. Remmarna är billiga, extremt slitstarka och kan bytas ut för att passa vilken klädsel eller humör du än är. Faktum är att de flesta klocknördar antagligen har fler G10 än vad de gör.
G10-enheter har utvecklats kraftigt de senaste åren eller så. Även om det kan vara en modefluga som så småningom bleknar, verkar de inte försvinna på kort sikt. Klocktillverkare som Tudor, Blancpain, Hamilton och Bremont har antingen kastat in en G10 som ett tillbehör till ett klockköp, eller platt ut erbjuder en som den viktigaste rem alternativet. Horologipuristen kanske hånar en sådan sak, men urmakare skulle vara dåraktiga att inte åka på G10-vågen; och även om de kommer i varierande kvalitet är en bra en pålitlig utrustning med en rik historia.